Barn behöver skor. Men barns fötter växer snabbt, och de har inte riktigt samma behov som vuxna. Därför är det viktigt att man tänker på vissa saker när man köper skor till barn. Annars finns risken att man kastar pengar i sjön.

Barnskor i vattenDet första man bör känna till är hur mycket barnet fötter växer under de första levnadsåren. Vanligen växer fötterna ungefär 2 cm per år mellan 1 och 2 års ålder, 1,5 cm mellan 2 och 3 års ålder, och 1 cm per år från 3 till 11 års ålder. Vad innebär då detta i reda skostorlekar? Skostorlek mäts i något som kallas parispunkter, och en parispunkt är 2/3 centimeter. Barnets fötter kan alltså växa med upp till tre storlekar på ett år. Det är viktigt att ta med detta i beräkningarna.

Dessutom måste man beräkna för gångmån. Foten ligger inte still i skon när man går, utan rör sig. I varje steg kommer foten att röra sig ungefär en halv centimeter framåt, och det måste finnas utrymme för detta. När det är mindre utrymme än så kvar bör man köpa nya skor. Det lättaste sättet att hålla koll, och slippa råka ut för obehagliga överraskningar, är att mäta både skor och fötter regelbundet. Det bästa sättet att mäta fötterna är att lägga ett papper på golvet, intill vägglisten, och låta barnet ställa sig på pappret, med hälarna mot listen. Sedan markerar man på pappret var båda stortårna slutar.

När det sedan är dags att köpa nya skor bör man välja ett par som är 1-1,5 cm längre än fötterna. Detta motsvarar 1,5-2,5 skostorlekar.

När barnet har fått sina nya, något för stora skor kan man behöva en extra sula, för att skorna inte ska glappa och ge skoskav. Se dock upp med bredden, eftersom skor som är för breda kommer att glappa även om man lägger i en sula. Som tur är finns det barnskor med olika breda läster, precis som vuxenskor.