Gula sneakersKänner du att det är dags för ett par nya sneakers, men vill ha något annat än Nike, Adidas eller Puma? Det finns flera mindre tillverkare av gympadojor, som ofta producerar skor av högre kvalitet, i mindre upplaga.

Vor-Produkte

Det finns flera tillverkare som gör stilrena sneakers i vitt läder. Den mest kända är troligen Common Projects, som är kända för sin höga kvalitet. Det finns dock en tillverkare som går ännu längre.

Tyskar är kända för sin noggrannhet och omsorg om detaljer. Vi är dock inte bortskämda med sneakers tillverkade i Tyskland, även om de vita skor som ursprungligen tillverkades för tyska armén gjort succé i modevärlden.

Vor-Produkte är baserade i södra Tyskland, och drivs av riktiga sneakersnördar. De har gått in för att skapa den perfekta sneakern, inte bara med avseende på designen, utan även när det gäller materialvalet. Alla delar köps in från tillverkare som också lägger ned största omsorg på detaljerna, och skorna sys för hand.

Hur ser då skorna ut? Faktum är att de liknar Common Projects, och finns i en hög och en låg modell i några få färger. Det finns även en annan modell, 2-A, som liknar Nikes Air Force One. Priset är dock betydligt högre än för ett par Nikes.

Spalwart

Ett annat skomärke som tillverkas i Centraleuropa är Spalwart. Bakom märket står ett gäng svenskar, men tillverkningen sker på en gammal skofabrik i Slovakien. Även formarna och maskinerna som används är gamla, vilket ger skorna ett karaktäristiskt utseende. Modellerna ser ut som den svenska militärens gamla gymnastikskor, Tretorns modeller eller lite klumpiga Chuck Taylors.

Etonic

Delstaten Massachusetts är något av ett Mecka för skotillverkning i USA. Etonic tillverkar inte längre sina skor där, men det var i denna delstat det en gång startade. 1876 startade Charles A. Eaton skotillverkning i staden Brockton. Till en början dominerade vardagsskor, men efter ungefär 60 år började företaget tillverka golfskor.

På golfskorna följde många andra typer av sportskor, framför allt modeller för basket och löpning. De modeller man hittar i handeln nu kommer från 80-talet, och finns att köpa bl.a. på Sneakers n Stuff.

Diemme

Frågan är om något annat märke på denna lista har en lika stabil grund att stå på som Diemme. Företaget Calzaturificio Diemme startades förvisso inte förrän 1992, av bröderna Dennis och Maico Signor. Men då hade Dennis arbetat med skotillverkning sedan 1983, vilket är anmärkningsvärt inte minst med tanke på att han är född 1970.

Diemme tillverkar såväl sneakers som kängor. Bland kängorna finns modeller för vandring, jakt och militär användning, och förutom i eget namn har man tillverkat skor till Margiela, Gucci, och Chanel, för att bara nämna några. All tillverkning sker i företagets fabrik i Montebelluna i nordöstra Italien.

Diemme är mest kända för sina kängor. Förutom vandringskängor tillverkar de också kängor för stadsbruk, men med ett utseende som för tankarna till vandringar i alperna. Den kraftiga snörningen från kängorna går igen på företagets sneakers, men de har även en modell med blixtlås istället för snörning. Det är verkligen en smaksak om man gillar Diemme.