pexels-photo-69198Det finns saker du kan göra för att undvika få skoskav, men också saker du ska undvika att göra om du redan fått sår eller blåsor på fötterna.

Sommaren är äntligen här och många av oss har investerat i en eller flera sommarskor som man bara längtar efter att få strutta runt i under varma dagar. Har du ännu inte köpt sommarens pjuck? Kolla in skor på footmall.se i så fall. Men för att du ska slippa skavsår i dina nya skor så följer här nyttiga tips.

Hårtork och strumpor kan rädda dina fötter

Att undvika skavsår handlar främst om förberedelser. I en artikel från Expressen kan man läsa om att två så simpla ting som strumpor och en hårtork kan hjälpa dig slippa blåsor och irriterade sår på dina fötter. Du ska börja med att gå med dina nya skor hemma med strumpor för att känna vart de känns mest trånga, och sedan värma upp en del i taget av skon, då alltså de delar som skulle kunna börja skava. Gå sedan runt i skorna och rör på tårna, och när de känns mjukare kan du ta av strumporna, klart!

Slipp smärta om du redan fått skav

Det finns några saker du absolut ska undvika att göra om du fått skav. Ta inte hål på blåsor, eftersom den skyddar den skadade huden under och rengör huden så att den inte blir röd och infekterad, då gör ditt skavsår ännu ondare. Använd plåster anpassat för just skavsår och inte vanliga och se till att fötterna är torra och byt ut dina strumpor ofta, läs mer här. Du kan även slippa klassisk smärta i fötter som klackar orsakar genom att: 

”Ta en tejpbit och linda ihop din tredje och fjärde tå (räknat från stortån som är nummer ett). Genom att tejpa ihop tårna tar du bort belastningen på nerven, så att smärtan aldrig uppstår”, skriver Elle.