Om att se på sina skor

Skorna har stor betydelse för hur vi uppfattar människor som vi möter. Men skorna har också stor betydelse för vårt välbefinnande.

Hälsporre, hallux valgus, fotsvamp. Det är tre problem som kan undvikas med bra skor, helst i kombination med bra strumpor. Våra fötter utsätts nämligen för stora påfrestningar varje dag, och det krävs bra skor för att de ska kunna föra oss genom livet. Om man inte kostar på sina fötter bra och sköna skor kommer det att straffa sig, förr eller senare. Det finns ett flertal medicinska diagnoser som berör fötterna, och om man inte kommer till rätta med dem i tid kan fötterna behöva opereras.

Vi människor är olika, och våra fötter är det också. Vissa fötter mår gott i de billigaste skorna som finns i skohandeln, andra måste skos i specialbeställda skor, kanske rent av från en skomakare som tillverkar dem från grunden efter kundens fötter. Det är inte helt rättvist, det här med skor.

Alla skor mår dock bäst av att inte vara ensamma. Man bör växla mellan åtminstone två par skor, så att paren får vila mellan varven. Detta gör att skorna håller längre, och det är också betydligt skönare att sticka ned sina fötter i ett par skor som hunnit torka ordentligt. Hur många par skor man behöver, det varierar dock.

Hur många par skor behöver man?

Hur många skor som bör finnas i en människas garderob varierar en hel del. De som sett tv-serien Sex and the City vet att det knappast finns någon övre gräns för vissa. Även den som har en något mindre aptit på skor kan behovet vara ganska stort. Det beror helt enkelt på hur ens liv ser ut.

Man bör ha minst två par vardagsskor. Hur dessa ser ut varierar. Den som arbetar på en webbyrå, på en bank eller inom sjukvården använder olika skor till vardags. För att dessa skor ska kunna återhämta sig mellan användningarna bör man ha två par. På många arbetsplatser där arbetsgivaren håller de anställda med skor sker dock inte detta, utan man får nöja sig med ett par.

På fritiden använder många samma skor som på arbetet, men återigen beror det på vad man arbetar med. Skyddsskor med stålhätta är bra arbetsskor, men de flesta som bär dem på jobbet vill ha något annat på fötterna på fritiden.

Vid festliga tillfällen fungerar det för det mesta inte med sneakers, då krävs pumps, sandaletter, oxfords eller liknande. Många tror att höga klackar är ett krav på kvinnor i dessa situationer, men så är det inte. Det finns över huvud taget många uppfattningar om vilken typ av skor man kan/bör bära vid festliga tillfällen. Vi ska inte gå in på dem här, vi nöjer oss bara med att konstatera att många har minst ett par ”festskor” i garderoben.

Sverige är ett land där klimatet och nederbörden varierar en hel del under året. Därför bör man anpassa sina fotbeklädnader efter väderleken. Det bästa när det regnar är gummistövlar, och på vintern krävs kängor eller andra skor, som står emot kyla såväl som snö.