Det finns flera länder som är värda att hålla koll på av olika anledningar, när det kommer till skor. England för sina klassiska modeller, Italien för sina läster, Frankrike för patineringen och Ungern för att det går att få handsydda skor till riktigt bra pris där. Men det är inte bara i Europa som det händer saker på skofronten.

Japan har länge varit ett intressant modeland, och det gäller även när det kommer till fotbeklädnader. Precis som när det gäller klädmode kombineras inhemska traditioner med influenser från väst och designerns helt egna idéer. Japan har nämligen sedan gammalt en helt egen skotradition, som går tillbaka åtminstone till samurajernas dagar.

Furoshiki-skon

Det är dock inte från samurajerna som inspirationen till den senaste skonyheten från den uppgående solens rike kommer. Japanerna har en tradition av att slå i presenter i tyg istället för i papper, och detta görs genom konstfulla vikningar som kallas furoshiki. Tekniken är inte helt okänd i Sverige, man kan bl.a. läsa om den här.

Masaya Hashimoto har designat furoshiki-skor för Vibram, företaget som mest är känt för sina sulor, men som även ligger bakom Fivefingers-skorna. Skon består av en sula vid vilken är fäst en tåhätta och två långa flikar, som sticker ut åt varsitt håll. Man sticker in tårna under tåhättan, lindar flikarna runt foten och vristen, och fäster dem med kardborre. På detta sätt får man en sko som sitter bra, på nästan alla fötter. Strumpor behöver man inte använda.

Spectus

En annan japan, Toshinosuke Takegahara, som arbetat en del med klassiska märken som Tricker’s, har även sitt egna märke Spectus. Skorna har en ganska klassisk silhuett, och ser ut som vanliga promenadsko. Det finns dock en viktig skillnad, och det är att skorna inte har några snören. Istället har Takegahara valt att använda BOA-spännen, som man annars mest hittar på dyrare cykelskor. Skon spänns åt med plastremmar, som liknar fiskelinor, och som regleras med en ratt längst bak på skon.

Det ska bli intressant att se om fler skotillverkare kommer att hämta inspiration från cykelvärlden. Kommer vi exempelvis att få se inläggssulor som bakas i ugnen för att få rätt form?