Barnkalas har med åren blivit något som kommit att kosta allt mer för föräldrarna att anordna, men så behöver det inte vara. Här är några enkla tips för att ställa till med ett fantastiskt barnkalas och födelsedagsfirande – utan att budgeten skjuter i höjden.

En allt starkare trend är att anordna dyra, extravaganta födelsedagskalas för barnen, men är det verkligen nödvändigt att spendera tusenlappar för att få kalaset lyckat? Absolut inte. Det går alldeles utmärkt att ställa till med budgetkalas, det gäller bara att veta hur man ska göra för att hålla kostnaderna nere. Att fira födelsedag behöver inte betyda en massa onödig shopping, utan det handlar om att shoppa smart och välja rätt ställe att handla på när man vill komma undan billigare.

Shoppa billigt till kalaset

När det är dags att anordna en födelsedagsfest gäller det att tänka på ekonomin och sätta upp en budget för att inte kostnaderna ska skena iväg. I Expressen Leva&Bo delar man med sig av en hel del bra tips och kanske det bästa tipset av alla är att undvika att köpa onödiga tillbehör som du faktiskt kan tillverka själv. Till exempel tipsas om hur man kan skapa konfettikanon med hjälp av en vanlig toarulle och en ballong som man använder likt en slangbella för att sprida konfetti man själv klippt till av kanske gammal reklam och andra papper man redan har hemma. Likaså tipsas om hur man kan tänka till kring själva kalasets storlek, går det att minska på gästlistan en aning och måste kalaset ske på en hyrd plats såsom på ett lekland eller går det lika bra att anordna kalaset hemma? Smart kan vara att hålla kalaset tillsammans med andra föräldrar som också har barn som fyller år under samma period – vilket gör bägge familjers plånböcker lite lättare.

Enkla budgettips för kalaset

Bara för att ett kalas anordnas på en tight budget så behöver det inte kännas billigt eller ogenomtänkt, tvärt om. Se det i stället som en lyx. Du kan baka tårtan själv, vilket gör att du kan använda och anpassa exakt vilka ingredienser som används och kan hålla koll på olika allergier. Sen när det kommer till aktiviteter – vad sägs om pyssel? Låt barnen vara med och dekorera till exempel muffins eller hemmabakade kakor som de sedan kan ta med sig hem efteråt i stället för att ge bort dyra fiskdamspåsar till exempel. Det är bara din fantasi som sätter gränserna – inte din budget!